Kombucha – Instruktioner

Forberedelser

Følgende skal du bruge, når du brygger:

• En gryde

• En tragt

• Et sugerør

• Køkkenrulle

• En piskeris

• En te-si

• En saks

• Valgfrit: Smagstilsætning f.eks. friske hindbær eller ingefær

Brygningen tager ca. 45 min.

----

Sådan gør du!

Brygning

    1. Varm 1,2 liter vand i en gryde til 80 grader.
    2. Opløs 3/4 dl sukker i vandet med en piskeris.
    3. Tag gryden af varmen og tilsæt den medfølgende te.

  1. Lad teen trække i 10 min. Når den er klar, si teen fra og hæld i glasbeholderen.
  2. Lad det køle til 20 grader. For at fremskynde afkølingen kan du sætte glasbeholderen i en gryde med koldt vand.
  3. Klip posen til scobyen op og hæld både væsken og scobyen i teen.
  4. Tag et ark køkkenrulle og fastgør det på toppen med elastikken.


Gæring

  1. Lad beholderen stå i stuetemperatur i 5-12 dage.
  2. Efter 5 dage kan du begynde at smage på kombuchaen med et sugerør. Hold tommelfingeren på toppen af sugerøret, træk op og smag.
  3. Lad aldrig beholderen stå i direkte sollys. Husk også, at temperaturen styrer gæringen. Varmere måneder kræver kortere gæringstid, mens koldere måneder kræver længere.
  4. Når du er tilfreds med smagen af din kombucha, er det tid til at tappe den på flasker.


Tapning

  1. Rengør flaskerne grundigt!
  2. Tag scobyen ud. Gem den sammen med 1 dl kombucha i en lukket beholder. På den måde kan du bruge den igen og igen.


  3. Hæld kombuchaen i glasflaskerne og luk flaskerne med patentpropperne. Brug en tragt, når du hælder kombuchaen fra beholderen til flaskerne. Her kan du smagstilsætte din kombucha. Du kan tilsætte det, du bedst kan lide!


  4. Lad flaskerne stå i stuetemperatur i yderligere 1-3 dage for at skabe kulsyre i din kombucha. Kontroller efter nogle dage ved forsigtigt at løsne kapslen og lytte efter en siven, hvilket betyder, at den er kulsyreholdig. Hvis den har kulsyre, kan du sætte den i køleskabet for at stoppe kulsyreproduktionen. Hvis den ikke har nået at få kulsyre, må du lade den stå en dag mere.
  5. Når drikken er kulsyreholdig, opbevarer du flaskerne bedst i køleskabet. Vær forsigtig, når du åbner flaskerne. Kombucha bliver en meget sprudlende drik, som, hvis den har stået lidt for længe, gerne sprøjter ud af flaskerne.
  6. OBS! For at forhindre for meget kulsyre i flaskerne kan man lette lidt på trykket med jævne mellemrum ved forsigtigt at løsne proppen en gang om dagen.