Dette skal du bruge, når du brygger:
• En stor gryde (mindst 5-6 liter)
• Et hydrometer
• Et piskeris
• Et termometer
• En tragt
• 1,6 kg sukker
• Fryseblokke (eller masser af is)
Brygningen tager mellem 1-2 timer.
1. Sterilisering – Start med at vaske alt, der skal bruges, med opvaskemiddel. Tag en renvasket spand eller noget, der kan rumme mindst 5 liter. Bland desinfektionsmiddel med vand, så der bliver cirka 5 liter, og fyld spanden med denne væske.
2. Sterilisering – Hæld en liter af den fortyndede væske over i gærkarret og ryst godt. Fortsæt derefter med at sterilisere store ting som gryde og hævert. Resten kan blive liggende, indtil du har brug for dem. Gem den fortyndede desinfektionsvæske til brygningen (den skal bruges til sidst).
3. Tilberedning - Hæld blåbærsaften i gryden og tilsæt 4 liter vand og varm væsken op.
4. Tilberedning - Vej 800 gr. almindeligt sukker og hæld det i gryden. Pisk indtil alt sukker er opløst.
5. Afkøling - Sluk for varmen og tilsæt koldt vand for at fremskynde afkølingen. Fyld op, så der er maksimalt 6 liter væske i gryden.
6. Afkøling - Køl væsken ned til ca. 22 grader. Dette gøres nemmest ved at sænke gryden i en vask fyldt med koldt vand. Sørg for at skifte det kolde vand regelmæssigt, så det går hurtigere. For yderligere afkøling kan man også bruge is eller fryseblokke i vasken.
7. Gæring - Hæld væsken i gærkarret! Tilsæt gær. Desinficér dine hænder og hold en hånd over åbningen til gærkarret. Ryst derefter gærkarret, hvilket ilter gæren. Hvis du har en almindelig gærspand, kan du desinficere et ballonpiskeris og piske rundt i blandingen for at få ilt i væsken.
8. Gæring - Tilsæt al gærnæring og vinsyre. Ryst forsigtigt og sæt gærrør og prop på. Fyld gærrøret med vand eller desinfektionsmiddel op til linjen i gærrøret.
9. Gæring - Stil gærkarret mørkt ved stuetemperatur. Lad karret stå i 2-3 dage.
10. Gæring - Efter 2-3 dage koger du en sukkerlage på ca. 3 liter. Tag 800 gr. almindeligt sukker og ca. 3 liter almindeligt vand. Køl derefter væsken ned til ca. 22 grader og hæld væsken i gærkarret.
11. Gæring - Lad vinen gære i ca. 2-4 uger (kan tage længere tid afhængigt af gæren og temperaturen). For at vide, om vinen har gæret færdig, måler man med et hydrometer. Vinen skal gære helt ud, hvilket betyder, at der ikke skal være noget sukker tilbage i væsken, som gæren kan bearbejde. Når du måler med dit hydrometer, får du forskellige værdier; når du får den samme værdi flere dage i træk, ved du, at gæringen er overstået, og vinen er færdiggæret. Mens du venter på gæringen, kan du samle vinflasker. Eller du kan købe vinflasker her! Når du har konstateret, at vinen har gæret ud, kan du tilsætte posen med gærstop. Lad vinen stå et par ekstra dage efter, at du har tilsat gærstop; på denne måde klarer vinen lidt op og risikerer at blive mindre grumset. Husk at forsøge at holde en jævn temperatur under gæringen. Et tip kan være at vikle et badehåndklæde rundt om karret, så det isolerer og holder en mere stabil temperatur.
Din indkøbskurv er tom.