Øl – Instruktioner 10L

Forberedelser

Følgende skal du bruge, når du brygger:
• To store gryder (mindst 5 liter)
• En grydeske
• En si
• En saks
• En tragt
• En piskeris
• En stor skål
• Fryseblokke (eller meget is)

Brygningen tager 2-3 timer. 

Tip! Mærk gæringsbeholderen ved 9-liter og 10-liter mærkerne for at lette køleprocessen.

Sæt i gang!


1. Sterilisering – Start med at vaske alt, der skal bruges, med opvaskemiddel. Tag en renvasket spand eller noget, der rummer mindst 5 liter. Bland desinfektionsvæske med vand, så det bliver cirka 5 liter, og fyld spanden med den væske.

2. Sterilisering – Hæld en liter af den fortyndede væske i gæringsbeholderen og ryst grundigt. Fortsæt med at sterilisere de store ting, som gryder og hævert. Resten kan blive i væsken, indtil du skal bruge dem. Gem den fortyndede steriliseringsvæske under brygningen (behøves til slut).

3. Mæskning – Varm 1,6 liter vand op i en gryde til 70 grader og tilsæt den knuste malt. Tag gryden af varmen og læg låg på, så varmen bevares. Du kan også vikle et håndklæde omkring gryden for at holde varmen.

4. Mæskning – Lad malten stå i 15 minutter for smag og krop, men dette kan gøre øllet grumset. Alternativt kan du lade det stå i 60 minutter, indtil væsken bliver klar. Dette minimerer risikoen for grumset øl og giver mere smag fra malten.

5. Lakning – Det er tid til at si malten fra væsken. Hæld væsken gennem en si i din anden gryde. Gentag dette fire gange frem og tilbage mellem gryderne for at optimere processen.

6. Lakning – Fyld nu op med koldt vand, så du får i alt 4,5 liter væske. Tilsæt derefter den tørrede malt, spraymalt. Rør rundt med en piskeris, indtil det er blandet og klumpfrit.

7. Vørtekogning – Sæt komfuret på max og lad vørten koge op. Når det koger, tilsætter du humlen. Hæld forsigtigt, der er risiko for, at det koger over, hvis gryden er lille.

8. Vørtekogning – Skru ned for varmen og lad det simre i 15 minutter. Fjern skummet, der dannes under kogningen, med en ske.

9. Afkøling – Køl ned til cirka 40 grader ved at sætte gryden i en vask fyldt med koldt vand og isblokke. Du kan også bruge et koldt badekar for hurtigere nedkøling.


10. Afkøling – Når væsken er 40 grader, hæld den afkølede vørter i gæringsbeholderen gennem en desinficeret tragt og si. Fyld op med koldt vand til den ønskede slutvolumen og en passende gæringstemperatur på 20 grader. For en alkoholprocent på omkring 5%, fyld op til 9 liter, eller 10 liter for cirka 4%.

11. Gæring – Tilsæt hele pakken med gær i gærflasken.

12. Gæring – Steriliser dine hænder og skyl dem i koldt vand. Dæk åbningen af gæringsbeholderen med hånden og ryst den grundigt i et minut for at ilte væsken.

13. Gæring – Fyld gærlåsen med vand til maksimumsniveauet og fastgør det på beholderen. Vi anbefaler en blow-off slange til dette øl, da det kan skumme over.

14. Næsten klart! – Stil gæringsbeholderen et mørkt sted (17-25 grader) i cirka 14 dage. Det vil begynde at boble i gærlåsen inden for det første døgn, hvilket indikerer, at gæringen er i gang.

15. Ventetid – I de næste 14 dage kan du nyde en god flaskeøl, som du senere kan bruge til at flaske dit eget øl.


Fortsæt til instruktioner for flaskning!