Instruktioner til flaskning (Naturvin)

Forberedelser

Du skal bruge følgende:

• Desinfektionsvæske
• Hævert
• Propapparat (f.eks. denne) og propper
• Mellem 13-15 vinflasker, helst Bourgogne (75 cl.)

 

Kom i gang! 

1. Sterilisering – Alle flasker skal vaskes grundigt. Bland desinfektionsmidlet i henhold til instruktionerne for netop det desinfektionsmiddel, du bruger. Lav en blanding på 5 liter og fyld en spand (ca. 5 liter) med blandingen.

2. Sterilisering – Start med at nedsænke flaskerne én efter én i spanden, så hver flaske fyldes med desinfektionsmiddel. Tøm derefter flaskerne; nu er de desinficerede. OBS! Hvis du bruger et desinfektionsmiddel ved navn VWP, skal du skylle alt, hvad du har desinficeret. Fortsæt derefter med resten af udstyret – hævert, propapparat og propper.

3. Tømning af gærkar – Sæt den desinficerede hævert ned i gærkarret. Enden med slangen skal stikke ud fra gærkarret. Sæt hæverten forsigtigt ned, så den ikke når bundfaldet.

4. Flaskning – Placer gærkarret på køkkenbordet og vinflaskerne på gulvet. Stil flaskerne på en bageplade, hvis du vil undgå spild på gulvet. Monter det korte mundstykke til slangen og sug for at skabe tryk. Ret slangen mod en tom flaske, og lad vinen løbe ned i flasken. Undgå bundfaldet.

5. Flaskning – Fyld flaskerne forsigtigt, så der er tilstrækkelig luft i toppen af hver flaske til, at der er plads til proppen senere. Brug slangeklemmen, når du flytter slangen til en ny flaske for at forhindre spild.

6. Propapparat – Montér naturproppen i propapparatet og følg instruktionerne til netop dit propapparat for at presse proppen ned i flasken. Det kan virke umuligt til at begynde med, men når det lykkes én gang, går det meget lettere. Prøv med en tom flaske, hvis du vil være sikker på, hvordan propapparatet fungerer.

Nyd! 

Nu har du lavet din egen vin. Lad flaskerne lagre mørkt (temp. 17-23°C) i mindst 3 måneder. Begynd at smage på vinen efter 3 måneder, men vent op til et år, hvis du virkelig vil give vinen den rette karakter.