Dette skal du bruge:
• Sukker
• Desinfektionsvæske
• Hævert
• 2 x 5-liters gryde eller en anden ren beholder, der kan rumme ca 10 liter
• Kapselpåsætter og kapsler
• Cirka 24 glasflasker, helst brune (33 cl)
1. Sterilisering – Alle flasker skal vaskes grundigt. Bland desinfektionsmidlet i henhold til instruktionerne for det specifikke desinfektionsmiddel, du bruger. Lav en blanding på 5 liter og fyld en spand (ca. 5 liter) med blandingen.
2. Sterilisering – Begynd med at nedsænke flaskerne én efter én i spanden, så hver flaske fyldes med desinfektionsmiddel. Tøm derefter flaskerne for desinfektionsmiddel, nu er flaskerne desinficerede. OBS! Hvis du har et desinfektionsmiddel kaldet VWP, skal du skylle alt, hvad du har desinficeret. Fortsæt derefter med resten af udstyret – hævert, kapselpåsætter og kapsler. Hæld også lidt desinfektionsmiddel i 2 x 5-liters gryde og ryst/rør væsken rundt.
3. Kulsyre – Tid til at forberede det, der senere vil blive til kulsyre, nemlig sukker + gær. Stil alle flasker på række og hæld 3-4 kryddermål (gælder for 33 cl. flasker) almindeligt sukker i flaskerne. Vær omhyggelig med hygiejnen og undgå at røre ved flaskemundingen unødigt.
4. Tøm gæringsbeholderen – Sæt den desinficerede hævert ned i gæringsbeholderen. Enden med slange skal stikke ud fra gæringsbeholderen. Sæt hæverten forsigtigt ned, så den ikke når bundfaldet. (Er du meget omhyggelig, bange for at udsætte urten for ilt unødigt, og dygtig til at håndtere en hævert, kan du springe næste trin over og overføre øllet fra gæringsbeholder til flaske direkte i stedet for at bruge gryden).
5. Tøm gæringsbeholderen – Placer gæringsbeholderen på køkkenbordet og 5-liters gryden på gulvet. Monter det korte mundstykke til slangen og sug for at starte et tryk. Ret slangen mod gryden og lad øllet løbe ned i gryden. Undgå bundfaldet. OBS! Hvis du brygger en opskrift, hvor du har tørhumlet, f.eks. Humlejuice, kan det være en god idé at sile urten, inden den når gryden, så du ikke får humlerester i øllet. Dette gør du nemmest ved at have en desinficeret køkkensi eller saftsi, som du placerer over gryden.
6. Flaskepåfyldning – Placer gryden på køkkenbordet. Læg en avis på gulvet foran køkkenbordet og stil flaskerne på avisen. Rens og desinficér hæverten igen og sæt den ned i gryden. Gør som før med mundstykket og sug et tryk. Denne gang stoppes slangen ned i flaskerne (en ad gangen).
7. Flaskepåfyldning – Fyld forsigtigt flaskerne, så der er 2-3 cm luft tilbage i toppen af hver flaske. Brug slangeklemmen, når du flytter slangen til en ny flaske for at forhindre spild.
8. Kapselpåsætning – Placer de fyldte flasker på køkkenbordet og sæt en desinficeret kapsel på flaskeåbningen. Derefter trykker du kapslen fast med kapselpåsætteren. Vend flasken én gang på hovedet for at sikre, at sukkeret (som senere bliver til kulsyre) blander sig ordentligt med øllet.
Lad flaskerne stå mørkt (temp. 17-23C) i yderligere 2-3 uger, så der dannes kulsyre. Derefter ind i køleskabet og nyd sammen med venner. Og tag din øl på Instagram med @koksbryggeriet – Vi vil gerne se resultatet!
Din indkøbskurv er tom.