Følgende skal du bruge, når du brygger:
• To store gryder (mindst 5 liter)
• En grydeske
• En si
• En saks
• En tragt
• En piskeris
• En stor skål
• Fryseblokke (eller meget is)
Brygningen tager 2-3 timer.
1. Sterilisering – Start med at vaske alt, der skal bruges, med opvaskemiddel. Tag en renvasket spand eller noget, der rummer mindst 5 liter. Bland desinfektionsvæske med vand, så det bliver cirka 5 liter, og fyld spanden med den væske.
2. Sterilisering – Hæld en liter af den fortyndede væske i gæringsbeholderen og ryst grundigt. Fortsæt med at sterilisere de store ting, som gryder og hævert. Resten kan blive i væsken, indtil du skal bruge dem. Gem den fortyndede steriliseringsvæske under brygningen (behøves til slut).
3. Mæskning – Varm 1,7 liter vand i en gryde til 70 grader og hæld den knuste malt i. Tag gryden af varmen.
4. Mæskning – Lad det stå i 15 minutter. Hold låget på, så varmen ikke falder for meget. For at holde på varmen kan du vikle et håndklæde rundt om gryden. Rør rundt indimellem. Når 15 minutter er gået, er det tid til at si. Her har bryggeren et valg. Enten lader du mæsken stå i 15 min. Det giver stadig lidt smag, krop og farve til øllet, men kan gøre det grumset. Alternativt kan du lade mæsken stå i 60 min eller indtil væsken er helt klar/transparent. Det mindsker risikoen for grumset øl og giver mere krop og smag fra malten.
5. Lakning – Tid til at si malten fra væsken. Hæld væsken gennem en si i din anden gryde (malten bliver i sien). Hæld væsken gennem malten i sien 4 gange, frem og tilbage mellem gryderne.
6. Lakning – Fyld nu op med koldt vand, så du får i alt 4,5 liter væske. Tilsæt derefter den tørrede malt, spraymalt. Rør rundt med en piskeris, indtil det er blandet og klumpfrit.
7. Vørtekogning – Sæt komfuret på max og lad vørten koge op. Når det koger, tilsætter du humlen. Hæld forsigtigt, der er risiko for, at det koger over, hvis gryden er lille.
8. Vørtekogning – Skru ned for varmen og lad det simre i 15 minutter. Fjern skummet, der dannes under kogningen, med en ske.
9. Afkøling – Nu skal alt køles ned til 21 grader. Det tager mellem 45-60 minutter. Sæt gryden i en vask fyldt med koldt vand og fryseblokke og/eller isterninger. Hvis du vil fremskynde processen, kan du fylde badekarret med koldt vand og sænke gryden der.
10. Afkøling – Når væsken er kølet ned til 21 grader, skal du hælde vørten i gæringsbeholderen. Brug din tragt og si, så du får en ren vørter ned i gæringsbeholderen.
11. Gæring – Tilsæt halvdelen af gæren i gæringsbeholderen. Den anden halvdel kan du enten smide ud eller gemme til en senere brygning, husk at tjekke udløbsdatoen på gæren.
12. Gæring – Steriliser dine hænder og skyl dem i koldt vand. Hvis du bruger VWP, anbefaler vi at bruge opvaskhandsker. Dæk åbningen på gæringsbeholderen med en hånd og ryst den grundigt i et minut for at blande luft ind i vørten og reagere med gæren.
13. Gæring – Fyld vand i gærrøret op til max-niveau. Sæt gærrøret fast i silikoneproppen. Tryk forsigtigt silikoneproppen med gærrøret ned i gæringsbeholderen.
14. Næsten klart! – Stil gæringsbeholderen et mørkt sted (17-25 grader) i cirka 14 dage. Det gør ikke noget, hvis du går over et par dage. Inden for de første døgn vil det begynde at boble i gærrøret. Boblerne kan komme tæt eller med lange mellemrum. Nogle gange bobler det slet ikke. Men gæringsprocessen er sandsynligvis i gang!
15. Ventetid – Mens du venter i 14 dage, kan du nyde lidt god øl på flaske. Flasker, som du senere kan bruge til at tappe din egen øl i.
Din indkøbskurv er tom.